Du kommer langt med god forberedelse inden du svinger penslen. Men det er ikke alle der er vant til at udføre malerarbejde, så hvordan er det nu lige man…

Vi hjælper dig med få hurtige huskeregler til de forskellige maleropgaver hjemmet kan byde på. Uanset hvad du skal i gang med, så husk altid tørretiden mellem lagene 😉

Væg og loft – indendørs

Indkøbslisten:
– Maling
– Malergrundrens
– Pensel eller rulle (måske begge dele afhængig af opgaven)
– Malerspand eller malebakke (måske begge dele afhængig af valget ovenfor)
– Forlængerskaft (et køb du vil blive glad for, og som kan gemmes og genbruges ved kommende projekter)
– Afdækning
– Malertape

 1. Start med at træde et skridt tilbage og vurdér overfladen. De fleste vægge kan nøjes med en grundig rengøring med et universalrengøringsmiddel og efterfølgende nedvaskning med rent vand, men hvis væggene er fyldt med sod og/eller nikotin skal der mere til. Se mere under “Nikotin og sod”.
 2. Læg afdækning ud hvor det er nødvendigt. Særligt ved maling af lofter gælder reglen; Hellere for meget, end for lidt!
 3. Huller og revner spartles og slibes
 4. Tør væggene af i de områder hvor der har været slebet, så der ikke sidder støv tilbage
 5. Sæt malertape op langs kanter, stikkontakter osv.
 6. Hvis du skal male både loft og vægge, skal du altid starte med loftet
 7. Loft: Start med at give alle hjørner med en pensel og rul efter med en lille rulle.
 8. Loft: Mal derefter resten af loftet nogle gange med en stor rulle. Typisk 2 gange, men du er nødt til at vurdere det når laget er tørret op*
 9. Væg: Mal alle kanter med en pensel. Det samme gør du rundt om stikkontakter, rørføringer etc. (Mal vådt i vådt. Så hvis du ikke kan nå at male resten af væggen inden det tørrer op, skal du ikke tage flere kanter. Hvis du tænker at du tager alle kanter i 4 værelser om lørdagen og de store flader om søndagen, får du et grimt resultat.)
 10. Væg: Mal resten af væggen med en stor rulle og ved brug af en malerspand. Det er bare nemmere end at bruge en lille bakke.
 11. Væg: Vægge skal typisk have to gange. Men du er nødt til at vurdere det når laget er tørret op.

*Et godt råd: Mal væk fra lyset. Har du vinduerne i den ene side af rummet, starter fra vinduessiden og med lyset i ryggen. Mal altid med lyset. Ikke på tværs af lysindfaldet

Vægmaling – vådrum

Vådrum omfatter naturligvis badeværelset. Men andre rum udsættes også for meget vand og særligt aftørring/-vaskning af vægge. I så fald kan det være en rigtig god idé at benytte maling til vådrum. Det kan eksempelvis være bryggers og køkken.

Indkøbslisten:
– Grundrens
– Afdækning
– Malertape
– Spartel
– Spartelmasse til vådrum
– Slibepapir
– Pensel
– Malerrulle
– Teleskopskaft (særligt hvis loftet skal have en tur)
– Maling til vådrum
– Evt. grunder

 1. Læg afdækning ud hvor det er nødvendigt. Særligt ved maling af lofter gælder reglen; Hellere for meget, end for lidt!
 2. Huller og revner spartles og slibes
 3. Vask vægge og lofter ned med grundrens og vaske efter med rent vand
 4. Sæt malertape op langs kanter, stikkontakter, bruser osv.
 5. Typisk er det ikke nødvendigt at bruge en grunder, men hvis det er et helt nyt badeværelse der ikke tidligere er behandlet, skal du lægge ud med en god grunder
 6. Se punkt 6 til 11 under Væg og loft – indendørs
 7. Det er vigtigt, at malingen i et vådrum får lov til at hærde inden det udsættes for vand. Så følg altid den medfølgende vejledning inden væggene udsættes for vand. Oftest er det dog ikke et problem, da brusenicher er belagt med fliser.

Facademaling

Inden du kaster dig ud i at male facaden, kan der være behov for at en murer hjælper dig på vej, hvis du ikke selv kan udbedre diverse skader. Eksempelvis kan der være revner og huller der skal lukkes af, og det kan en murer bedst rådgive dig omkring. Altså er nedenstående en beskrivelse på malerarbejdet efter evt. nødvendigt forarbejde.

Vejrforhold: Arbejdet kan udføres mellem 8 og 25 grader og helst ikke i direkte sollys. Så hold godt øje med vejrudsigten.

Indkøbslisten:
– Grundrens
– Kost med bløde hår
– Malertape
– Spartel
– Afdækning
– Pensler
– Teleskopstang
– Malerrulle
– Grunder
– Maling

 1. Fjern løs maling med spartlen
 2. Fej spindelvæv og løst skidt ned med en blød børste/kost
 3. Vask facaden ned med grundrens
 4. Vask facaden ned med rent vand (nogle benytter højtryksrenser, men pas på med trykket så du ikke gøre mere skade end gavn)
 5. Sæt malertape ved kanter på vinduer, rørføringer, sokkel osv.
 6. Læg afdækning ud. Du kan evt. købe en malermåtte, så du kan flytte den efterhånden som arbejdet skyder frem. Men maling på fliserne er ikke sjovt at stå tilbage med!
 7. Grund alle kanter med en pensel*
 8. Grund de større flader med en malerrulle på teleskopstang
 9. Mal alle kanter med en pensel*
 10. Mal de større flader med en malerrulle på teleskopstang – typisk to omgange

*Et godt råd: Mal vådt i vådt. Mal derfor ikke flere kanter end du kan nå at male resten af facaden inden det tørrer op.

Træværk – indendørs

Indkøbslisten:
– Grundrens
– Slibepapir
– Evt. spartel
– Pensler
– Evt. fugemasse og fugepistol
– Evt. lille malespand (ofte kan du ved træværk dyppe direkte i spanden, da de ofte kommer i 2,5 liters beholdere)
– Maling
– Grundmaling (måske, måske ikke)

 1. Ubehandlet træ slibes og børstes af for støv / På tidligere malet træ fjernes løs maling med en spartel og slibes
 2. Vask alt træværk ned
 3. Huller og revner spartles og slibes efter tørring (husk af børst træstøv væk og tør let af)
 4. Hvis du vælger at fuge større revner mellem træværket, skal du huske at fugemassen skal være helt tør inden der males over
 5. Sæt malertape op langs kanter, rørføring osv.
 6. Ubehandlet træ grundes
 7. Tidligere behandlet træ kan nøjes med pletvis grunder hvor træet er bart. Hvis der skal skiftes farve på træværket, skal det hele have en grunder først
 8. Når grundmalingen er tør, slibes der efter med fint slibepapir
 9. Træværket males med den nye maling – typisk to lag*
 10. Spis en kage. Du har fortjent det!

*Et godt råd: Brug en pensel. Mal i lange, bløde strøg. På større områder kan du bruge en rulle, men det meste træværk i et hus kan du let klare med en pensel

Træværk – udendørs

Du skal helt grundlæggende have øje for træets fugtindhold. Er du den tekniske wizard (eller kender du en tømrer) kan du måle træet med en fugtmåler. Du kan også købe en fugtmåler til træ. De kan erhverves for under 200 kr., hvilket er godt givet ud hvis du skal i gang med et større projekt. Du kan også bruge en gammeldags, men velfungerede, metode. Tørvejr! Har det været tørt en uges tid op til arbejdet, så er du på den sikre side. Det vil også være en god idé at holde øje med vejrudsigten, så de kommende dage ikke byder på en masse regn. Modsat skal du også undgå direkte sol og høje varmegrader. Ja, ingen har sagt det skal være nemt.

Inden du lægger nogle spande af vores fremragende maling (når vi selv skal sige det) i kurven, skal du også være opmærksom på en vigtig detalje. Hvis træværket er tidligere behandlet, skal du huske dette: Du kan godt male med vandbaseret på oliebaseret, men aldrig omvendt.

Indkøbslisten:
– Grundrens
– Slibepapir (kan undlades på en række opgaver)
– Pensel*
– Grundmaling (måske, måske ikke)
– Maling

*Et godt råd: Vælger du en pensel med en bredde der nogenlunde matcher bredden af de brædder du skal male vil du nemmere opnå et jævnt og ensartet resultat

 1. Rens træværket ned
 2. Nogle gange kan det være nødvendigt at slibe træværket inden malingen påbegyndes. Ofte kan du undlade det
 3. (Kun ved udførsel af slibning. Børst træet af med en kost med bløde hår og tør det af med en opvredet klud)
 4. Hvis du ønsker en bedre beskyttelse mod fugt og svamp eller skal sikre en bedre vedhæftning, kan du lægge ud med at benytte en grundmaling
 5. Mal træet og mal altid i samme retning som brædderne
 6. Drik en sodavand. Maling af træværk udføres ofte i godt vejr, så husk væskebalancen 🙂

Nikotin og sod

Det er aldrig sjovt at skulle male et rum der er hårdt ramt af sod eller nikotin. Mange vælger at gå drastisk til værks og skifte tapet, kantlister mv. Nikotin er kraftigt og kan ofte drille i mange år efter endt malerarbejde, særligt hvis det ikke gøres ordenligt første gang. Og hvem gider at spilde sin arbejdstid?

Indkøbslisten:
– Grundrens
– Primer
– Pensel eller rulle (måske begge dele afhængig af opgaven)
– Malerspand eller malebakke (måske begge dele afhængig af valget ovenfor)
– Forlængerskaft (et køb du vil blive glad for, og som kan gemmes og genbruges ved kommende projekter)
– Spand
– Klude (fnugfrie) eller svamp

Vejledningen herunder forudsætter at du allerede har sørget for at spartle huller og revner, slebet efter og på anden måde har klargjort væggen til behandling.

 1. Start med at vaske væggene/loftet grundigt ned med grundrens. Brug den nødvendige tid og giv det gerne en ekstra omgang, hvis du føler der er behov for det. Jo grundigere du er med denne opgave, desto bedre bliver enderesultatet.
 2. Vask efter med rent vand
 3. Mal alle ramte områder med primer (spærrende maling). Er der tale om nikotin, vil det i praksis betyde hele loftet/alle væggene. Nikotin når desværre ud i alle hjørner. Hvis der i stedet er tale om sod, eksempelvis henover en pejs, kan man nøjes med et mindre område.
 4. Mal afslutningsvis med en almindelig væg- eller loftmaling.
Menu